Info-sesije u okviru projekta Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje

Partnerske organizacije Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo održale su prve info-sesije s ciljem promocije projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje - građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja".

Slika. prvu info-sesiju u organizaciji informativnog centara za osobe sa invaliditetom Prvu info-sesiju organizovao je Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos” Tuzla 10. marta 2021. godine u Tuzli. Moderatorica je bila Melisa Papić, koordinatorica projekta, koja je prisutnima predstavila aktivnosti i ciljeve projekta, a prezentatori su bili Adisa Kišić iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos" Tuzla i Bojan Šošić iz Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix". Info-sesiji je prisustvovalo 19 učesnika, predstavnika organizacija osoba s invaliditetom iz Tuzle i Doboja.

Slika. druga  info/sesija organizaovalo je udruženje slijepih kantona sarajevo 12. marta 2021, godine u centru Drugu info-sesiju organizaovalo je Udruženja slijepih Kantona Sarajevo 12. marta 2021. godine u Centru "Les Rosales” u Mostaru. Moderatorica info-sesije je bila Jasna Rebac predsjednica Udruženja Ružičnjak” i Koalicije "Zajedno smo jači”, koja je prisutnima ukratko predstavila aktivnosti i ciljeve projekta. Uvodničarke su bile Hana Sarić, koordinatorica projekta Udruženja slijepih Kantona Sarajevo i Mirna Mezit, direktorica Centra "Los Rosales".

Mnogobrojna istraživanja i statistički podaci o rasprostranjenosti rodno zasnovanog nasilja pokazuju da ono predominantno pogađa žene, djecu i posebno djevojčice, iako je prisutno i nasilje nad muškarcima. Dokazano je da invalidnost u velikoj mjeri pojačava pojavu rodno zasnovanog nasilja, te da ovaj problem nije dovoljno institucionalno prepoznat, kao i da društvo nema mehanizme da pruži zaštitu.

Cilj info-sesija je bio da se podstaknu učesnici i svi članovi zajednice koji na direktan ili indirektan način mogu doprinijeti da se pitanje rodno zasnovanog nasilja nad osobama s invaliditetom efikasnije rješava u našem društvu.

Tokom info-sesija razgovaralo o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini po pitanju seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom, o mogućnostima i potrebama izgradnje kapaciteta organizacija osoba sa invaliditetom za odgovor na problem seksualnog i rodno zasnovanog nasilja nad osobama sa invaliditetom i ostalim relevantnim pitanjima na ovu temu.

Projekat "Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja˝ implementiraju partnerske organizacije IC Lotos Tuzla i Udruženje slijepih Kantona Sarajevo u okviru MyRight- Empowers people with disabilities programa u Bosni i Hercegovini, finansiranom od strane Radiohjälpen u periodu od oktobra 2020. do septembra 2022.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World