CONNECT za obilježevanje Svjetskog dana osoba s Down sindromom

Svjetski dan osoba s Down sindromom - 21. mart, ove godine obilježava se pod motom #CONNECT.

Slika. Svjetski dan osoba s Down sindromom - 21. mart, ove godine obilježava se pod motom #CONNECT

UN ovaj datum obilježava već godinama, a od 2011. se redovno održavaju u UN-u i konferencije na kojima se raspravlja o tome koliko je do sada urađeno što se tiče rane intervencije, inkluzivnog obrazovanja, učešća u sportu i kulturi, o pronalasku poslova na otvorenom tržištu rada, o samostalnom životu i svemu onome što je potrebno da bi djeca, omladina i odrasle osobe s Down sindromo živjele, ispunjen, kvalitetan i inkluzivan život i bili aktivni članovi svojih lokalnih zajednica. Ono što raduje jeste činjenica da je svake godine sve više i osoba s Down sindromom koje učestvuju na ovim događajima.

Ove godine je to posebno došlo do izražaja jer se veliki broj osoba uključio on-line tokom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Down sindromom u UN-u, pa su samozastupnici mogli direktno da dođu do članova UN Komiteta za prava osoba s invaliditetom, a sami članovi su mogli da čuju direktno od osoba s Down sindromom šta je to sve što je još potrebno napraviti i unaprijediti da bi se inkluzija u obrazovanju, tržištu rada, sportu i kulturi, još više unaprijedila.

Upravo ovakava konferencija je potvrdila i ovogodišnji moto #CONNECT – unaprijediti povezivanje osoba s Down sindromom sa svojom okolinom, omogućiti im da se povežu na bazi jednakih prava za učešće zajedno sa svima ostalima u zajednici. Tokom konferencije je naglaševa važnost povezivanja, uočavanja prepreka koje stoje na putu procesa uvezivanja i koja su moguća rješenja za uklanjanje prepreka.

U Bosni i Hercegovini se ovaj datum obilježava od 2007. godine kroz različite aktivnosti i širu društvenu akciju. Ove godine će to biti uz niz aktivnosti, kao što su predstavljanje Međunarodnih smjernica za odgoj i obrazovanje učenika s Down sindromom, predstavljanje članova Kluba mladih „Neka, ja ću" o njihovim planovima za budućnost, otvaranje izložbe radova djece i mladih u Mostaru i predstavljanje slikovnice „Kresivo", zajedničke aktivnosti s udruženjem studenata medicine BoHeMSA.. uz brojna gostovanja u medijima.

Više informacija o #WDSD2021 možete naći na sljedećem linku: https://www.worlddownsyndromeday.org/

#WorldDownSyndromeDay #downsindrom #CONNECT #NoOneLeftBehind 

#ProbudiSe #KvalitetnoInkluzivnoObrazovanje #VrijemeJe #inkluzija #obrazovanje #Article24UNCRPD #indikatori #RazumnaPrilagodbaAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World