Danas je “Ljubičasti dan” - Dan podrške osobama s epilepsijom

Poruka koju danas želimo poslati, u situaciji pandemije u kojoj se trenutno nalazimo, jeste da želimo skrenuti pažnju odgovornih institucija da vode računa o dostupnosti adekvatne individualne terapije za osobe s epilesijom, jer je ona od životne važnosti!

Slika. slika. povodom obilježavanja 26. marta - takozvani Ljubičasti dan - "Purple Day" je pokrenut 2008. godine, inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njenih roditelja i Organizacije za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je izrazila želju da svima govori o epilepsiji te da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Želeći educirati osobe u svojoj neposrednoj blizini, ali i sve ljude širrom svijeta, javno je istupila i pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. 

Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" - Dan podrške osobama sepilepsijom, a isti je službeno proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji. 


Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u preko 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih takmičenja, plesova, večera, šetnji i sl. 

Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti, koji se često javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

Više o PURPLE DAY for EPILEPSY na web stranici na slijedećem linku: www.purpleday.org.

#LjubičastiDan #PurpleDay

Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World