Danas se obilježava Svjetski dan Brajevog pisma – 4. januar

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 17. decembra 2018. godine usvojila Rezoluciju World Blind Union potvrdivši 4. januar, dan rodjenja Louis Braille kao Svjetski dan Brajevog pisma.

 

Na slici je isječak naslovne stranice knjige Svrha obilježavanja Svjetskog dana Brajevog pisma je podizanje svijesti o značaju pretvaranja pisane riječi u taktilnu formu u korist slijepih i slabovidih osoba širom svijeta!

Brajevo pismo je izumio i usavršio Louis Braille (1809.-1852.) i to je jedino pismo za slijepe osobe. Brajevo pismo koriste slijepe osobe u cijelom svijetu, a Evropske akademije nauka i umjetnosti proglasile su Brajevo pismo najvećim tehničkim dostignućem 19. vijeka.

 

U cilju promovisanja Brajevog pisma i motivisanja slijepih osoba da ga nauče i koriste u svakodnevnom životu Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je 2021. godine objavilo publikaciju "Život sa Brajem u dvanaest pisama”.

 

Motivaciona pisama napisale su slijepe osobe, koje svakodnevno koriste Brajevo pismo.

Ova knjiga je štampana na crnom tisku, Brajevom pismu i snimljena je u zvučnom formatu.

 

 

Udruženje slijepih Kantona Sarajevo je navedenu knjigu objavilo na youtube kanalu Udruženja i možete je preslušati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=NYrdW2T1T6Y&list=PLYdkbzj03f0iQZhWxtvToJm0kTKcldD-P

 

Knjigu u PDF formatu možete naći na sljedećem linku: http://www.myright.ba/uimages/Zivot20sa20Brajem20u20dvanaest20pisama.pdf

 

 Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World