Osobe s invaliditetom su posebno teško pogođene krizama i oružanim sukobima

Iako MyRight ne djeluje u Ukrajini, želimo da ukažemo na činjenicu da su osobe s invaliditetom posebno teško pogođene krizama i oružanim sukobima. Trenutni rat u Ukrajini nije izuzetak.

Rat dovodi, između ostalog, do materijalne štete i društvenih poremećaja, što stvara ozbiljne probleme mnogim osobama s invaliditetom. Jedan od primjera je pogoršanje fizičke pristupačnosti koja onemogućava osobe s invaliditetom da brzo odu do skloništa ili se evakuišu. Osim toga, vijesti i druge važne informacije su rijetko dostupne u formatima koji su pristupačni osobama koje su gluhe, slijepe i oštećenog sluha i vida.

MyRight ohrabruje sve koji mogu da podrže organizacije koji pomažu svima koje ova kriza ugrožava. Neke od organizacija koje već imaju iskustva rada u Ukrajini i djeluju tamo prije nego što je počela kriza možete naći na ovoj listi:

https://www.givasverige.se/nyhet/giva-sveriges-medlemsorganisationer-pa-plats-i-ukraina/?fbclid=IwAR3iBulJVXmI5SdUaeuasYwK2DlV7L-cgBKlA_50tZzeMx4bgQbMW5ck1-g

Tokom proteklih godina, MyRight se posvetio tome da skrene pažnju javnosti na to koliko su osobe s invaliditetom pogođene krizama i oružanim sukobima. Više o položaju osoba s invaliditetom u krizama i sukobima je dostupno na sljedećem linku:

https://myright.se/vad-vi-gor/vara-fokusomraden/kris-och-konflikt/?fbclid=IwAR2PBkmqeUfGCLF4V-sSp_X_HxUMZaLgvLxLIVx0sZuLT8GBvt4MHwI1mYcAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World