Osvijetlimo OBRAZovanje

Najava Konferencije o kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju u kontekstu ostvarenja cilja 4 Programa održivog razvoja u Bosni i Hercegovini Osvijetlimo OBRAZovanje.

Slika predstavlja logo konferencije. Na desnoj polovini slike stoje informacije sa nazivom konferncije, datumom, mjestom održavanja. Naziv konferencije „Osvijetlimo OBRAZovanjeS veliki zadovoljstvom najavljujemo konferenciju posvećenu kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju, u organizaciji MyRight-a u BiH i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i uz podršku predstavnika Odbora za zagovaranje za inkluzivno obrazovanje u skladu s članom 24 Konvencije o pravima osoba s invaliditetom iz koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz programa MyRight.

Hibridna konferencija će se održati u ponedjeljak, 04.oktobra/listopada 2021. u periodu od 10:00-17:00 sati putem ZOOM-a.

Put ka smanjenju siromaštva svakog društva jedino je moguć uz kvalitetno obrazovanje o čemu cilja 4 Programa održivog razvoja govori, dok inkluzivno obrazovanje treba da osigura da niko ne bude izostavljen. Konferencijom se želi omogućiti uvezivanje različitih aktera koji djeluju na polju inkluzivnog obrazovanja, spojem praktičara i teoretičara, kreatora politika i onih kojih se to direktno tiče, kroz razmjenu mišljenja i inovativnih ideja, zaključke i preporuke, kako bi na putu ka povećanju kvalitete inkluzivnog obrazovanja osnažili sinergijsko djelovanje i put ka ispunjenju cilja 4 Programa održivog razvoja ubrzali.

Cilj konferencije jeste osvijetliti stanje u obrazovanju širenjem perspektive razumijevanja kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja stavljanjem fokusa na promociju modela koji vode ka kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju a koji su se dokazali u praksi.

Učesnici će imati priliku čuti od kreatora politika, predstavnika institucija, civilnog društva, kao i samih praktičara inkluzivnog obrazovanja o radu i nastojanjima koji vode postizanju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja gdje je svako dijete, bez obzira na svoj invaliditet, prepoznato kao ravnopravan pojedinac kojem je omogućeno da iskoristi svoj maksimalan potencijal.

Konferencija će osigurati prostor za aktivni dijalog svih zainteresiranih učesnika koji će konferenciju pratiti putem ZOOM-a s kako bismo zajedno mogli ustanoviti neophodne buduće korake i dati preporuke koji će nas voditi pravim putem do cilja: postizanja kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja za djecu i mlade s invaliditetom kao neophodnim uslovom koji mora biti zadovoljen za ispunjenje cilja 4 Programa održivog razvoja.

Uvodničarka konferencije će biti uvažena Nafisa Baboo, priznata stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje iz organizacije Light for the World.

Konferencija će imati obezbijeđen prevod s engleskog jezika i znakovno prevođenje.

Link za praćenje konferencije: https://us06web.zoom.us/j/89416208555?pwd=Uk5rZ3FjWDFhaDBvbDRhTGx5WjIrZz09

Nadamo se da ćete nam se pridružiti i dati svoj doprinos ovoj važnoj temi kao jednoj od najznačajnih za ispunjen i nezavisan život osoba s invaliditetom i izgradnju ravnopravnog i pravičnog društva koje poštuje prava svih.


Program konferencije Osvijetlimo OBRAZovanje

Koncept programa konferencije Osvijetlimo OBRAZovanje

Najavu na engleskom jeziku možete naći na sljedećem linku: http://www.myright.ba/let-s-illuminate-education


Pratite nas putem:

Facebook: MyRight-BiH

Facebook: ProbudiSe

Instagram: ponosninasebe

Twitter: MyRightBiH

probudise.baAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World