OVDJE SAM – VIDLJIVA I PONOSNA

Prema popisu stanovništa iz 2013. godine, u BiH živi 161.083 žena s invaliditetom, a prema procjeni MyRight-a, manje od 2% je vidljivo i aktivno u organizacijama ili općenito u lokalnim zajednicama, što je nedopustivo malen procenat učešća žena s invaliditetom.

Na slici Arijel Kurtagić učesnica kampanje #ProbudiSe, 2021.Zbog toga je MyRight zajedno sa svojim partnerima, organizacijama osoba s invaliditetom okupljenih u 5 regionalnih koalicija iz Doboja i Bijeljine, te Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kreirao projekat s ciljem identificiranja žena i djevojaka s invaliditetom u lokalnim zajednicama, te program njihovog osnaživanja i jačanja kompetencija.

Projekat će trajati 3 godine kroz radionice i mentorski program, a cilj je da se poveća broj žena i djevojaka s invaliditetom koje će se aktivno uključiti u rad organizacija osoba s invaliditetom i zagovarati rješavanje pitanja koja se tiču diskriminacije nad ženama s invaliditetom.

Projekat se implementira pod imenom „Ovdje sam – vidljiva i ponosna", jer žene i djevojke s invaliditetom zaslužuju da se njihovi stavovi i mišljenja uvaže s dostojanstvom koje zaslužuju.

Projekat „Ovdje sam - vidljiva i ponosna!” je finansiran kroz program MyRight u BiH od strane Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Sida koju predstavlja Embassy of Sweden in Sarajevo. Od maja 2023. godine projket je podržan i od Kahane fondacije.

Aktivnosti koje se realizuju u okviru ovog projekta možete naći na sljedećem linku: http://www.myright.ba/zajednicke-aktivnosti

#ZaSnažnijiGlasŽena

#OvdjeSam #VidljivaiPonosna #VisibleAndProud #ŽenesInvaliditetom #ForumiŽenasInivaliditetom

#WomenWithDisabilities  #GenderEquality #SDG5 #LeaveNoOneBehind #BiH

#MyRightBiH

#Kolosi Bijeljina

#KoalicijaOOSIRegijeDoboj

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomHNK

#KoalicijaOrganizacijaOsobaSaInvaliditetomTuzlanskogKantona

#KoordinacioniOdborUdruženjaOsobaSaInvaliditetomKantonaSarajevo

Pratite nas i putem facebook stranica: Vidljiva & Ponosna i MyRight-BiH


„Izrazi koji su radi preglednosti navedeni u jednom gramatičkom rodu u objavama na web stranici myright.ba se bez diskriminacije odnose i na muškarce i na žene."

 

09.07.2021.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World