Ponosno smo poletjeli

„Isto kao da sam letio" riječi su dječaka Ridvana glumca koji je imao priliku da se po prvi put popne liftom za osobe s invaliditetom do Velike sale Pozorišta mladih Sarajevo, zahvaljući kojem će mnoštvo njegovih drugara i drugarica koji koriste kolica za kretanje imati priliku da uživaju u predstavama Pozorišta mladih.

Slika. Priča povodom premijernog prikazivanja predstave Iskreno se radujemo i nestrpljivo iščekujemo 11. septembar da konačano vidimo predstavu „Svirala" i saznamo šta znači potpuno pristupačno pozorište za osobe s invaliditetom. Predstavom „Svirala" koja će se održati 11. septembra u 20.00 sati, Pozorište mladih otvoriće svoja vrata svim posjetiocima kao jedina potpuno pristupačna ustanova pozorišne kulture u ovom dijelu zemljine kugle.

Pozorište mladih će omogućiti da crvenim tepihom konačno prođu svi koji vole i žele da polete kao i dječak s početka teksta i osjete magiju koje samo pozorište može ponuditi, a to do sad nisu imali priliku osjetiti.

Pozorište mladih dokazuje da nisu samo godine postojanja ove institucije pravo bogatstvo, nego je tajna njegove mladosti u slobodnom duhu, odlučnosti i smjelosti menadžmenta ove kuće da se otvori i primi sve građane koji žele, vole i imaju pravo da uživaju u kulturi kroz pozorišne predstave.

Uz menadžment Pozorišta mladih koji je prepoznao i prihvatio priliku da se razvije i postane prvo inkluzivno pozorište, ogromnu ulogu je odigrala i organizacija koja je realizovala sve aktivnosti iz projekta „Kultura pripada i meni", Udruženja Život sa Down sindromom FBiH. Ova organizacija koju čine prije svega osobe koje su entuzijaste, na čelu sa predsjednicom i najvećom vizionarkom ove ideje Sevdijom Kujović, je nekoliko proteklih mjeseci marljivo radila kako bi osigurala da Pozorište mladih dobije sve neophodne funkcionalne karakteriste koje ga čine pristupačnim osobama s invaliditetom. Taktilne staze i zvučne oznake za slijepe osobe, svjetlosne oznake i titlovanje teksta za gluhe osobe kao i potpuna pristupačnost prostora osobama s fizičkim invaliditetom su samo neke od aspekata pristupačnosti koje će ovo pozorište ponuditi i to ne samo posjetiocima koji su osobe s invaliditetom nego i učesnicima koji učestvuju u realizaciji pozorišnih predstava bilo kao glumci ili u nekom drugom svojstvu.

Za svaku pohvalu je i spremnost, uključenost i posvećenost ministra Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Mirvada Kurića ovom projektu jer bez njegove svesrdne podrške ne bi bilo moguće realizirati u ovako kratkom roku sve planirane, a opsežne aktivnosti. Važno je spomenuti da projekat ne bi bio realizovan i bez finansijske podrške Vlade Švicarske koja je i ovaj put pokazala spremnost za projekte koji poštuju i omogućuju poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Konačno ćei Sarajevo, a time i Bosna i Hercegovina, imati priliku da se pohvali uspjehom u implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u dijelu koji se odnosi na učešće osoba s invaliditetom u kulturnom životu. Po prvi put u našem gradu ali i u čitavoj državi osobe s invaliditetom će imati priliku da neovisno i nesmetano uživajupravo na kulturu i kao glumci, učesnici i stvaraoci, i kao posjetioci, konzumenti kulture.

Video na osnovu kojeg je nastala ova priča možete naći ovdje.

#VidimČujemOsjetimRazumijem #KulturaPripadaIMeni Udruženja Život sa Down sindromom FBiH #PonosniNaSebeAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World