Povodom obilježavanja 16 dana aktivizma održana predstava “Lične priče”

Povodom obilježavanja "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", Informativni centar za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla je 07. decembra 2022. godine u Narodnom pozorištu Tuzla organizovao izvođenje predstave "Lične priče”.

Slika učesnica i učesnika predtave tokom izvošenja u Narodnom pozorištu Tuzla 7.12.2022.Predstavom je ukazano svim značajnim akterima zajednice, da nasilje nije privatna stvar nego se tiče svih nas, te da zajedno moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti, da spriječimo praksu da invaliditet utiče na veći stepen izloženosti nasilju. Riječ je o predstavi koji su osmislile osobe s invaliditetom iz cijele BiH koje su i glumile u predstavi, učesnici projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje nad osobama sa invaliditetom – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja”.

Osim aktivista, predstavnika organizacija i institucija, predstavu u Narodnom pozorištu Tuzla su pratili i učenici Osnovne škole „ Jala" iz Tuzle i veliki broj građana i građanki.

Poruka koja je poslana je da svaki član zajednice ima moć i obavezu da reaguje, djeluje i učestvuje u borbi s ciljem sprečavanja svakog vida nasilja nad osobama s invaliditetom, kao i nasilja generalno.

Više informacija na Facebook stranici Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla na sljedećem linku: https://www.facebook.com/media/set?vanity=iclotos&set=a.3289483861315585

http://www.myright.ba/dokumetarni-film-o-projektu--invaliditet-i-seksualno-i-rodno-zasnovano-nasilje-nad-osi

Predstava „Lične priče" nastala je kao dio aktivnosti u okviru projekta „Invaliditet i seksualno i rodno zasnovano nasilje nad osobama sa invaliditetom – građenje kapaciteta protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja” u okviru MyRight- Empowers people with disabilities programa u BiH, implementiran u period  oktobar 2020. - septembar 2022. od strane Informativnog centra za osobe sa invaliditetom „Lotos" Tuzla i Udruženja slijepih Kantona Sarajevo. Projekat je podržan donatorskim sredstvima Radiohjälpen.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World