Prvo obilježavanje Međunarodnog dana obrazovanja - 24. januara

Slika. Ove godine 24. januara, po prvi put u istoriji, obilježava se Međunarodni dan obrazovanja

Ove godine 24. januara, po prvi put u istoriji, obilježava se Međunarodni dan obrazovanja.

Potreba da se u svijetu obilježi dan posvećen obrazovanju ohrabruje i budi nadu da je društvo doseglo nivo razvoja kad prepoznaje da je jedina garancija mira i prosperiteta u svijetu, obrazovanje.

Ovo je prilika da se podiže svijest javnosti o tome da obrazovanje mora biti dostupno svima u svim dijelovima svijeta bez ikakve razlike u karakteristikama nosilaca prava na obrazovanje.

Ovo je prilika da se podsjetimo da je cilj obrazovanje razvijanje najvećih potencijala pojedinačnih učenika kako bi bili sposobni dostojanstveno živjeti.

Ovo je prilika da istaknemo da obrazovanje igra ključnu ulogu za napredak i dobrobit svake osobe i cjelokupnog društva i da je to razlog što je obrazovanje našlo svoje veće mjesto u ciljevima održivog razvoja.

Ovo je prilika da potvrdimo da je obrazovanje jedini efikasan način i instrument za gradnju inkluzivnog društva i da zato i samo treba biti inkluzivno – što znači da uključuje i omogućuje aktivno učešće i razvoj svih učenika-nosilaca prava na obrazovanje.

Stoga kvaliteteno obrazovanje koje transformiše osobe u pokretače promjena koji utiču na poboljašnje vlastitog položaja u društvu, a u konačnici utiču i na dobrobit cjelokupnog društva, jeste cilj održivog razvoja kojem sva društva teže.

S ponosom ističemo da su koalicije organizacija osoba s invaliditetom koje sarađuju u Programu MyRight u Bosni i Hercegovini takođe prepoznale važnost obrazovanja za djecu/osobe s invaliditetom. Tokom strateškog planiranja u ljeto 2018. dogovoreno je da će inkluzivno obrazovanje u skladu sa članom 24. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i aktivnije uključenje mladih osoba s invaliditetom u zagovaračke aktivnosti za prava osoba s invaliditetom biti u fokusu rada koalicija i partnerskih organizacija do 2021. godine kroz implementaciju zajedničkih aktivnosti.

Više informacija o Međunarodnom danu obrazovanja možete naći na: https://www.un.org/en/events/educationday/ i na https://en.unesco.org/news/  general-assembly-proclaims-24-  january-international-day-  education

Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Međunarodnom danu obrazovanja - 24. januaru možete naći na sljedećem linku: UN General Assembly resolution establishing the International Day of Education

Održivi razvojni cilj 4 Agende 2030 možete naći na sljedećem linkuSustainable Development Goal 4 - Education

Više o članu 24 Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom UN-a možete naći ovdje.Austrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World