Sport za OSI: Neophodan sistemski pristup i vrednovanje uspjeha

Adrenalin pred spust na velikim svjetskim skijalištima, na utakmici pred gledalištem s mnoštvom ljudi kojima je stalo do vašeg uspjeha, kad rušite sve nametnute barijere ili osjećaj ponosa, dok svaki atom u tijelu podrhtava nakon što čujete svoje ime na proglašenju najuspješnijih, mogu opisati samo najbolji među sportistima. Tu, u igri u kojoj nema mjesta ničemu osim trudu, prolivenom znoju i iscrpljujućem radu, invaliditet je tek prepreka više.

A kad se svjetla pogase, postignuti uspjeh samo navodi osobe s invaliditetom da ponovo istražuju mogućnost za novi niz pobjeda.
"Invaliditet donosi određenu vrstu izolacije i težinu nošenja i mirenja sa ograničenjima. Ukoliko to sve proživljavate zajedno sa drugim ljudima koji su u istoj situaciji, a uz to se još takmičite i osvajate određene nagrade, to je ogromna motivacija i savršen način resocijalizacije", objašnjava stručni kadar u ovoj oblasti iskustva dobijena na osnovu istraživanja.
Smanjenje izolacije, mogućnost učešća u svemu što sami izaberu, za osobe s invaliditetom donosi i profesionalno zadovoljstvo. Uz adekvatan pristup, funkcionalnost pomagala i rad, sport postaje potpuno pristupačno polje za osobe s invaliditetom.
"Glavna funkcija pomagala je da omogući osobi da učestvuje u sportu ili drugoj aktivnosti, jer pomagalo ima ulogu da maksimalno umanji ograničenje koje onesposobljenje nosi", naglašavaju stručnjaci.
Bilo da se radi o sportskim kolicima za aktivne korisnike, prilagođenom biciklu, zvučnoj signalizaciji u sportovima za osobe koje ne vide, ili različitim vizuelnim signalima za osobe koje ne čuju, krajnji cilj je isti - mogućnost izlaska na na teren i ravnopravne borbe na putu do završnice i zastave na kraju trase.
"Naravno, prva stvar koja nedostaje je nivo razvoja jednog društva i uopšte uviđanje značaja sporta za osobe s invaliditetom. Sa tim je dalje povezan nedostatak kadra u ovoj oblasti, potom materijalnih sredstava i nedostatak razumijevanja državnih organa i nadležnih za kompletnu oblast, pogotovo kad uzmemo u obzir da imamo sportiste koji ostvaruju vanserijske uspjehe u konkurenciji sa sportistima koji iste ili slične bitke ne vode uopšte ili vode u mnogo manjoj mjeri", zaključuju.
Medijska pažnja izostaje na svim nivoima, iako u zemljama poput Bosne i Hercegovine, sport za ljude koji su dijelili i traume, ima nemjerljiv značaj.
Ostaje samo zadatak da nakon svih medalja kojim osobe s invaliditetom u sportu kite ovo društvo, pokažemo ponos na sve ono što postižu, podržimo ih i damo vjetar u leđa za još bolja postignuća u budućnosti i inspiracija za nove sportiste i sportistkinje.


Kampanju #PonosniNaSebe provodi organizacija MyRight u saradnji sa pet koalicija organizacija osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Ana Kotur za MyRightAustrian Development Cooperation i Light for the World su finansirali izradu ove web stranice With funding from Austrian Development Cooperation Light for the World